Cum abordăm în educație tema antisemitismului

Curs pentru profesori, organizat online în perioada 21 martie – 23 mai 2024

Apel pentru înscrieri

Acest curs este organizat de Asociația Polylogos, în colaborare cu TOLI, în cadrul proiectului BOND (Building tolerance, understanding and dialogue across communities), co-finanțat de Programul CERV al Uniunii Europene.

Un număr de 20 profesori din România vor avea ocazia de a participa la un curs online interactiv pe tema antisemitismului, în cadrul căruia vor fi sprijiniți să înțeleagă acest fenomen și să utilizeze metodologii creative și de actualitate pentru a implica elevii în activități educaționale pe această temă, inclusiv să utilizeze resursele educaționale de pe platforma iWitness.

Obiectivele acestui curs sunt:

  • Să dezvolte înțelegerea critică a antisemitismului în rândul profesorilor participanți
  • Să pregătească profesorii să organizeze activități educaționale pe tema antisemitismului pentru elevi
  • Să dezvolte motivația și competențele participanților de a-și educa elevii să fie cetățeni activi, care manifestă respect pentru drepturile omului și acționează pentru justiție socială.

Structura cursului constă în 5 sesiuni online de câte 90 minute fiecare, pe platforma Zoom, în perioada 21 martie – 23 mai 2024, astfel:

  • Sesiunea 1 – 21 martie, 18:00-19:30: Introducere. Identitate și antisemitism. Facilitare: Oana Bajka, TOLI
  • Sesiunea 2 – 28 martie, 18:00-19:30: Forme istorice și contemporane ale antisemitismului. Facilitare: Oana Bajka, TOLI
  • Sesiunea 3 – 4 aprilie, 18:00-19:30: Distorsionarea Holocaustului ca formă de antisemitism. Facilitare: Oana Neștian-Sandu, TOLI
  • Sesiunea 4 – 18 aprilie, 18:00-19:30: Folosirea mărturiilor în educație. Facilitare: Oana Bajka, TOLI
  • Sesiunea 5 – 23 mai, 18:00-19:30: Prezentări din partea profesorilor. Reflecție. Facilitare: Oana Bajka, TOLI.

În perioada cuprinsă între sesiunile 4 și 5 profesorii participanți vor pilota cu elevii cel puțin o activitate educațională în limba română pe platforma iWitness – https://iwitness.usc.edu/ – o platformă educațională gratuită, concepută de Fundația USC Shoah. Pe această platformă pot fi accesate mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului și a altor genocide, înregistrate în format audiovizual, precum și fotografii, documente de arhivă și materiale educaționale bazate pe teoria învățării constructiviste.

Metodele utilizate în cadrul cursului vor fi interactive și dinamice, alternând prezentări de scurtă durată cu lucru pe grupuri mici și discuții în plen. În cadrul cursului participanții vor experimenta platforma iWitness din perspectiva celor care învață și de asemenea din perspectiva celor care educă, și vor avea acces la o listă de resurse suplimentare pe tema antisemitismului, cu materiale în limba română.

Așteptăm cu drag aplicații de la profesori care corespund tuturor criteriilor de mai jos:

  • Predau orice disciplină, la gimnaziu sau la liceu;
  • Se simt motivați să dezvolte competențele elevilor lor de a recunoaște și de a combate antisemitismul și alte forme de ură;
  • Se angajează să piloteze cu elevii o activitate educațională pe tema antisemitismului, în perioada 19 aprilie – 23 mai 2024;
  • Vor participa integral la curs și vor contribui la activitățile propuse în cadrul acestuia.

Pentru a vă înscrie la curs, vă rugăm să completați până duminică, 17 martie 2024 inclusiv, formularul disponibil la acest link: https://forms.gle/7R9av73Pg9ysDEFi9.

Dacă aveți întrebări suplimentare, ne puteți contacta la adresa de e-mail: obajka@tolinstitute.org.

Puteți citi mai multe detalii în limba engleză despre proiectul BOND aici: https://www.bond-project.eu/